Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Certamen equestre: Karl XI:s karusell inför samtid och eftervärld
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of History.
2005 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Till minne av Karl XI:s trontillträde 1672 utgavs planschverket Certamen equestre ett unikt projekt i svensk bokproduktion och ett arbete som bättre än något annat belyser barockens ceremoniel och hovfester. Sviten om sextiotvå kopparstick utges nu i sin helhet med fyllig och rikt illustrerad kommentar i en exklusiv faksimilutgåva.

Initiativtagare var hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl och avsikten var att visa fram det svenska stormaktsväldets högtsträvande ambitioner. Verket förmedlar en detaljerad dokumentation Karl XI:s karusell och dess deltagare där den skimrande prakten och storslagna iscensättningen framträder med enastående grafisk skärpa.

Historikern Jonas Nordin belyser ingående den europeiska bakgrunden och förklarar ceremonielets innebörd samt redogör för verkets utgivningshistoria. Certamen equestre kom att bli ensamt i sitt slag i Sverige och dess betydelse i samtiden var stor. För eftervärlden utgör det en unik källa till kunskap om den svenska stormakten och dess riter.

Place, publisher, year, edition, pages
Byggförlaget, Stockholm , 2005. , 168 + 256 p.
Keyword [en]
kungliga ceremonier
National Category
History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-10975ISBN: 91-7988-275-7OAI: oai:DiVA.org:su-10975DiVA: diva2:177494
Note
Kommentaren har parallelltext på svenska och engelska.Available from: 2008-01-09 Created: 2008-01-09Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Nordin, Jonas
By organisation
Department of History
History

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 20 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link