Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Bank- och finansieringstjänster: Varför krävs reglering
Stockholm University, Faculty of Law, Department of Law.
2004 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Den verksamhet som bedrivs av banker och kreditmarknadsföretag (kreditinstitut) anses vara av särskild stor betydelse för samhällslivet och dessutom förknippad med särskilda risker. Dessa risker tillsammans med omständigheten att insättare och andra investerare normalt saknar möjlighet att inhämta och utvärdera riskegenskaperna hos kreditinstitutens tillgångar och skulder kan påverka stabiliteten i dessa institut. Till detta kommer att en kris i ett kreditinstitut via andra finansiella företag kan spridas inom hela det finansiella systemet med allvarliga negativa konsekvenser för samhällsekonomin som följd. Verksamheten i banker och kreditmarknadsföretag är mot denna bakgrund föremål för särskild reglering.

I boken ges en utförlig presentation av de delvis svåröverskådliga skäl som motiverar reglering av den verksamhet som bedrivs i banker och kreditmarknadsföretag. Framställningen utgår från dels det finansiella systemets huvuduppgifter och de grundläggande skyddsaspekter som motiverar speciallagstiftning avseende de institut som tillhandahåller bank- och finansieringstjänster, dels de olika intressenter, till exempel insättare och låntagare, vilka har anspråk på att få sina intressen tillgodosedda inom ramen för regelverket. Boken är avsedd att utgöra en lärobok för juridikstuderande och samtidigt ett stöd för yrkesverksamma jurister och ekonomer.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Norstedts Juridik, Stockholm , 2004.
Keyword [sv]
bankrätt, bankrörelse
National Category
Law
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-12291ISBN: 91-39-01016-3OAI: oai:DiVA.org:su-12291DiVA: diva2:178811
Available from: 2008-01-15 Created: 2008-01-15 Last updated: 2011-05-23Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Falkman, Henric
By organisation
Department of Law
Law

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 85 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link