Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Bortom berättelserna: Stella Kleve - Mathilda Malling
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of History of Literature and History of Ideas. Litteraturvetenskap.
1993 (Swedish)Doctoral thesis, monograph (Other academic)
Abstract [sv]

Stella Kleve är en pseudonym för en kvinnlig författare som väckte stor uppståndelse på sin tid. En ung kvinna med moderna ambitioner som introducerade Swinburne och kritiserade den då aktuella "indignationslitteraturen". Hennes romaner Berta Funcke (1885) och Alice Brandt (1888) och många av novellerna, t.ex. "Pyrrhussegrar", är avslöjande skildringar av kvinnors liv under det moderna genombrottet. Kritikerna påstod att de var så otäcka att läsa att de knappt vågade citera. Hennes verk betraktades som etikettsbrott och pseudonymen förknippades med osedlighet - hon uppfattades som en litteraturens "enfant terrible". Hon fortsatte trots detta att skriva romaner ännu några decennier in på 1900-talet, men då hette hon Mathilda Malling. De senare romanerna gav henne i stället epitetet "den svenska missromanens grand old dame".

Bortom berättelserna är en skildring av ett författarskap och en granskning av vilka krafter som är i rörelse när en kvinnas verk förpassas ut i litteraturhistoriens marginaler.

Place, publisher, year, edition, pages
Symposion, Stockholm/Stehag , 1993. , 280 p.
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-16888ISBN: 91-7139-185-1OAI: oai:DiVA.org:su-16888DiVA: diva2:183408
Available from: 2007-01-18 Created: 2007-01-18Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of History of Literature and History of Ideas

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 284 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link