Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Direktkravsrätt vid ansvarsförsäkring
Stockholm University, Faculty of Law, Department of Law.
2006 (Swedish)Doctoral thesis, monograph (Other academic)
Abstract [en]

Med direktkravsrätt avses den skadelidandes möjligheter att självständigt vända sig till den skadeståndsskyldiges ansvarsförsäkringsgivare med sitt krav på ersättning. Direktkravsbestämmelser finns dels i försäkringsavtalslagen (2005:104), dels i de speciella författningar som reglerar obligatorisk ansvarsförsäkring. Regleringen av den skadelidandes direktkravsrätt till ansvarsförsäkringsersättning är splittrad vilket beror på att bestämmelserna tillkommit vid olika tidpunkter, i olika sammanhang och i olika syften. Direktkravsrätten i sig saknar en preciserad innebörd och kan utformas efter olika modeller.

Undersökningens syfte är att besvara de centrala fordringsrättsliga spörsmål som uppstår i en direktkravssituation. Dessa utgörs av grunden och förutsättningarna för anspråket, bolagets invändningsmöjligheter mot den skadelidandes anspråk, bolagets regressanspråk mot den försäkrade, samt bolagets informationsskyldighet mot den skadelidande. Ämnets problematik ligger i att direktkravsrelationen gäller två parter som inte har ett avtalsrättsligt förhållande till varandra. Det innebär dels att förpliktelsens uppkomst har andra grunder, dels att innehållet i bolagets förpliktelse mot den skadelidande inte med självklarhet regleras av försäkringsavtalet eller de bestämmelser i försäkringsavtalslagen som reglerar förhållandet mellan parterna.

I avhandlingen analyseras främst svensk rätt, men på grund av den starka rättsgemenskap som råder i Norden behandlas även dansk, finsk och norsk rätt. För att ge perspektiv på de nordiska rättsordningarna beaktas även engelsk rätt i viss mån.

Place, publisher, year, edition, pages
Jure Förlag , 2006. , 325 p.
Keyword [sv]
direktkrav, direktkravsrätt, ansvarsförsäkring, försäkring, avtalets subjektiva begränsning
National Category
Law (excluding Law and Society)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-1244ISBN: 91-7223-253-6OAI: oai:DiVA.org:su-1244DiVA: diva2:189683
Public defence
2006-10-06, sal G, Arrheniuslaboratorierna, Svante Arrhenius väg 14-18, Stockholm, 10:00 (English)
Opponent
Supervisors
Available from: 2006-09-14 Created: 2006-09-14 Last updated: 2009-05-13Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Sluijs, Jessika van der
By organisation
Department of Law
Law (excluding Law and Society)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 3611 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link