Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Möte med "experter"- ett klientperspektiv: Föräldrar till barn med psykiska svårigheter ger sin bild av vad som varit till hjälp i kontakten med Barn- och ungdomspsykiatri i Stockholms läns landsting (BUP)
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, Department of Social Work.
2004 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Föräldrar till barn med psykiska svårigheter ger sin bild av vad som varit till hjälp i kontakten med Barn- och ungdomspsykiatri i Stockholms läns landsting. Studiens syfte har varit att lyfta fram viktiga aspekter i ett förändringsarbete genom klienters egna upplevelser av vad som hjälpt dem i kontakten med behandling, råd och stöd. Grundtanken var att tillvarata klienters erfarenheter av vad som varit till hjälp och stöd. Trots klientperspektivets centrala betydelse, visar tidigare studier att det nyttjas alltför sällan i det praktiska utövandet.

Genom kvalitativa samtalsintervjuer av föräldrar till barn med psykiska svårigheter, som under en längre tid haft kontakt med en av Barn och ungdomspsykiatrins öppna mottagningar i Stockholm, har viktiga erfarenheter samlats in och bearbetats. Detta material har sedan jämförts med tidigare forskning. Konstruktionism, Symbolisk interaktionism och begreppet Empati har använts för studiens uppläggning och för att förstå resultaten. Avgörande för intervjupersonernas upplevelser av att bli hjälpta har till största delen varit förhållanden, som kunnat kopplas till relationen mellan dessa och behandlaren. När behandlaren förmedlat äkthet, ”nästan vän” känsla, förtroende och tillit, och om klienterna själva kunnat ta emot hjälp och se sig som en resurs har det upplevts som hjälpande. Att få upprättelse, har upplevts vara till stor hjälp, detta resultat har inte påträffats i den tidigare genomgångna forskningen.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan , 2004.
Keyword [sv]
Klientperspektiv, Patientperspektiv, Brukarperspektiv, Föräldraperspektiv
National Category
Social Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-431OAI: oai:DiVA.org:su-431DiVA: diva2:193790
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
Available from: 2005-04-06 Created: 2005-04-06Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(357 kB)891 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 357 kBChecksum MD5
1c8a324ee618c63e529a4225942a5c535f79817538727416c063d4d50304744e010a0761
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Social Work
Social Work

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 891 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 803 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link