Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Politiken i trafiken, framtida hot eller nutida möjlighet: Hur påverkar miljöpolitiska faktorer Stockholms bensinstationer?
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, School of Business.
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, School of Business.
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, School of Business.
2005 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur miljöpolitiska åtgärder påverkar Stockholms bensinstationer och deras utveckling i framtiden. De ökade kraven på en förbättrad stadsmiljö skapar öppningar för nya och hittills relativt oprövade metoder. Skärpt lagstiftning angående utbudet av alternativa drivmedel leder till kostsamma investeringar och en osäker framtid för Stockholms bensinstationer. Samtidigt ökar försäljningen av miljöbilar, vilket ökar pressen på den komplexa drivmedelsmarknaden. I januari 2006 inleds ett försök med trängselavgifter i Stockholm, som beräknas minska in- och utfartstrafiken i staden. Utifrån marknads- och omvärldsanalyser har vi på ett strukturerat sätt sökt kartlägga drivmedelsmarknaden i Stockholm. Efter att ha analyserat det empiriska materialet genom gällande modeller har vi också skapat två scenarion som bygger på införandet av olika miljöpolitiska faktorer. Vi har i denna uppsats kommit fram till att drivmedelsbolagen är väl förberedda vad gäller utbudet av alternativa drivmedel. Dock står det klart att kortsiktig miljöpolitik kan vara ett stort hot mot såväl bensinstationer som biltillverkare. Trots att man utfört åtgärder för att öka utbudet av alternativa drivmedel och öka miljömedvetenheten, har man inte lyckats förmedla detta till omvärlden. Även inställningen till trängselskatten ser vi som ett problem, då den minskade trafiken kan leda till betydande minskningar i omsättningen, något som skulle kunna utvecklas till ett framtida hot.

Place, publisher, year, edition, pages
2005.
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-5944OAI: oai:DiVA.org:su-5944DiVA: diva2:195852
Uppsok
samhälle/juridik
Available from: 2007-01-05 Created: 2007-01-05Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(2087 kB)491 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 2087 kBChecksum MD5
8f684a61800d391088667d2f47ecd027e1dddf8423ecea6b569390a2a299ad3a8827aaff
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
School of Business
Business Administration

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 491 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 281 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link