Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Logistikavtalet: Allmän kontraktsrätt i transporträttslig miljö
Stockholm University, Faculty of Law, Department of Law.
2005 (Swedish)Doctoral thesis, monograph (Other academic)Alternative title
The Logistics Contract : General Law of Contract in a Transport Law Setting (English)
Abstract [en]

Avhandlingens syfte är att fastställa huruvida logistikavtalet ekonomiskt och juridiskt kan ses som en avtalstyp som följer för avtalstypen enhetliga regler. Utgångspunkten utgörs härvid av en analys av den transporträttsliga marknaden. Författaren argumenterar att logistikavtalet på marknaden ses som ett sammanhållet avtal om outsourcing av en transportavdelning. Från denna utgångspunkt undersöks huruvida detta ekonomiskt enhetliga åtagande också från juridiskt perspektiv kan ses som en avtalstyp.

Enligt den traditionella transporträttsliga metodiken måste avtal av logistikavtalets slag ses som blandade avtal med transporträttsliga inslag, vilket medför att transporträtten anses vara tvingande tillämplig på avtalet. Enligt författaren bör detta synsätt inte överföras till logistikavtalet, då det vilar på en analys som inte är hållbar med avseende på logistikavtalet. Även om författarens syn inte skulle delas, anses åtminstone de delar av logistikavtalet som inte regleras av transporträttslig lagstiftning utgöra ett enhetligt åtagande. I det senare fallet framstår logistikavtalet som ett blandat avtal med dels transporträttsliga, dels logistikrättsliga inslag.

Skillnaden mellan resultatförpliktelser och förpliktelser att visa omsorg läggs till grund för en analys av vilka påföljder som den kontraktsbrottslidande parten i ett logistikavtal kan göra gällande. Varje påföljds bakgrund i den allmänna kontraktsrätten analyseras grundligt och resultatet av denna analys läggs till grund för en undersökning av huruvida påföljden lämpligen bör komma ifråga vid logistikavtal.

Författaren anser att endast skadestånd och hävning lämpar sig som påföljder vid åtaganden om logistik. Detta resultat vilar på hänsynstaganden som vid en juridisk bedömning av logistikavtalet återkommer, och logistikavtalet anses därför även enligt allmän svensk kontraktsrätt utgöra en avtalstyp.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Iustus Förlag , 2005. , 313 p.
Keyword [sv]
logistik, transportorganisation, naturafullgörelse, avtalstyper, komparativ rätt, blandat avtal, avtalsrätt, kontraktsrätt, allmän kontraktsrätt, transporträtt, kontraktsbrottspåföljder, skadestånd, prisavdrag, hävning
National Category
Law (excluding Law and Society)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-597ISBN: 91-7678-603-XOAI: oai:DiVA.org:su-597DiVA: diva2:195880
Public defence
2005-10-07, De Geersalen, Geovetenskapens hus, Svante Arrhenius väg 8 A, Stockholm, 10:00
Opponent
Supervisors
Available from: 2005-08-11 Created: 2005-08-11Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Law
Law (excluding Law and Society)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 357 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link