Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
”Visst mördar, slår och våldtar även helsvenska män, men aldrig med hänvisning till begreppet ”heder””: En analys av pressens bild av hedersmord –januari 2002
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, Department of Sociology.
2005 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Denna uppsats undersöker debatten kring mordet på Fadime Sahindal utifrån ett feministiskt postkolonialt angreppssätt. Det är främst tre huvudfrågor som undersöks; Hur beskrivs de flickor/unga kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld i media? Beskrivs de enligt stereotypa föreställningar om "förtryckta invandrarflickor" eller som handlingskraftiga individer?

Den andra frågan är hur förövare av hedersrelaterat våld beskrivs?

Den tredje och sista frågan är att se vilken/a synsätt på hedersrelaterat våld som dominerade nyhetsrapporteringen vid denna tidpunkt.

För att få svar på dessa frågor analyserades artiklar från Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet under januari 2002. I analysen användes kritisk diskursanalys.

Analysen visar att de flickor/unga kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld till stor del beskrivs som handlingskraftiga individer om strävade mot individuell frihet. Denna frihet är starkt sammankopplad med "svenskhet". "Svenskhet" beskrivs positivt och får symbolisera individuell autonomi och jämlikhet. De "svenska flickorna" beskrivs positivt och framställs som (ouppnåeliga) ideal för "invandrarflickorna".

Förövarna av hedersrelaterat våld beskrivs som patriarkala och bakåtsträvande "invandrarmän". De ses dels som offer för sin "kultur" vilket gör dem predestinerade att handla på visa sätt, dels beskrivs de som psykiskt sjuka. Den första beskrivningen dominerar rapporteringen och i denna sker en stark uppdelning i "vi" ("svenska, jämställda män") och "Dom" ("invandrade, patriarkala män"). I liten utsträckning förekommer en kritisk hållning till detta essentiella sysnsätt på "Dom" och "deras kultur". Istället dominerar ett kulturessentialistiskt synsätt både vad gäller beskrivningar av förövare och debatten i allmänhet. Detta befäster "svenskhet" och både den "svenska/e kvinnan/mannen" som jämställda och som den outtalade norm mot vilken "de Andra" ställs.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Sociologiska institutionen , 2005. , 39 p.
Keyword [sv]
hedersmord, media, postkolonial teori, genusfrågor, hedersvåld
National Category
Sociology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-625OAI: oai:DiVA.org:su-625DiVA: diva2:196243
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
Available from: 2005-09-02 Created: 2005-09-02Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(153 kB)1757 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 153 kBChecksum MD5
ec910a73f7bab05a925841e8b8cac826be0d5dc36d21914e0d2085cafd0da720fef09b95
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Sociology
Sociology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 1757 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 3394 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link