Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Värdering av warranter: Vad är praxis och hur reagerar marknaden? Påverkas bolagets aktiekurs då en materiell warrantemission annonseras?
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, School of Business.
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, School of Business.
2006 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Den största orsaken för ett företag att ge ut warranter är möjligheten att snabbt få in nytt kapital i bolaget. När en warrant är använd måste ägaren betala kontant till företaget i utbyte för nya aktier. Detta nya kapital kan sedan till fördel användas till förvärv av företag eller för att betala av en del av bolagets skuld i syfte att förbättra kreditvärdigheten eller kapitalstrukturen. En sofistikerad prissättningsmodell för optioner och warranter är Black-Scholes modellen. Denna modell är den mest spridda och använda i världen för att räkna ut värdet på alla typer av optioner. Det har dock spekulerats i denna modells säkerhet när den appliceras på finansiella instrument med längre löptid, som t.ex. warranter. Syftet med denna uppsats är att genom en kvalitativ studie undersöka om det finns en homogen prissättningsmodell för warranter på den svenska finansmarknaden. Att med hjälp av en eventstudie via en kvantitativ utredning klarlägga hur svenska aktiemarknaden reagerat när ett urval av noterade bolag på Stockholmsbörsen har annonserat en materiell warrantemisson för allra först gången. Som slutsats kan vi efter vår genomförda kvalitativa undersökning säga att det är vanligtvis Black-Scholes prissättningsmodell som ligger till grund för prissättning av warranter. Utfärdarna gör dock vissa modifikationer i formeln för att nå sina resultatmål. I vår eventstudie via en kvantitativ undersökning går det att urskilja ett tydligt mönster. Den visar att aktiepriset inte generellt påverkas vid ett bolags första warrantemission.

Place, publisher, year, edition, pages
2006.
National Category
Business Administration
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-6494OAI: oai:DiVA.org:su-6494DiVA: diva2:196559
Uppsok
samhälle/juridik
Available from: 2007-01-05 Created: 2007-01-05Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(1228 kB)812 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1228 kBChecksum MD5
1e650517ea50be49b3870d6f05966939d8405eee74402591a816c6530bdff1be745ce66c
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
School of Business
Business Administration

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 812 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 640 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link