Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Ismannen från alperna
Stockholm University, Faculty of Humanities.
2007 (Swedish)In: Populär Arkeologi, ISSN 0281-014 x, no 2, 20-23 p.Article in journal (Refereed) Published
Abstract [sv]

Nya undersökningar visar att Ötzi blev förföljd och skjuten med ett pilskott. Kopior av hans utrustning visas på Öland i sommar.

Det är nu mer än femton år sedan Ötzi, eller Ismannen, som han också kallas, upptäcktes i Alperna. Aldrig tidigare hade en mumie av en cirka 5300 år gammal, välbevarad stenåldersmänniska, påträffats med full utrustning. Kläder och organiska delar av utrustningen hade bevarats; trä, näver, skinn och botaniska rester, gräs från en gräskappa och från en knivslida och olika tvinnade rep, snören och nät, hö från isolering av skorna, och även enstaka lönnblad som använts för bevaring av glöd i en transportbehållare av näver. Till och med befjädringen av två pilar hade bevarats, lindade till pilskaften med nässeltråd. Med ens hade arkeologerna fått facit till många frågor vars svar man tidigare enbart kunnat spekulera i.

Idag vilar Ötzi i ett tidigare bankpalats i italienska Bolzano, provinshuvudstad i Sydtyrolen, byggt under den österrikisk-ungerska monarkins tid. I dess nya arkeologiska museum kan Ötzi beskådas genom ett glasfönster, och hans unika utrustning är utställd.

Det började tidigt gå rykten om att fyndet skulle vara en förfalskning. Det gick så långt att det till och med publicerades en bok om ”förfalskningen”, skriven...

Place, publisher, year, edition, pages
Populär Arkeologi , 2007. no 2, 20-23 p.
National Category
Archaeology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-7308OAI: oai:DiVA.org:su-7308DiVA: diva2:198025
Available from: 2007-12-31 Created: 2007-12-31 Last updated: 2011-01-11Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Faculty of Humanities
Archaeology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 29 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link