Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Nya perspektiv, självförtroende och motivation för unga i behov av särskilt stöd: Europeisk Korttidsvolontärtjänst
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, Department of Education.
2008 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 15 credits / 22,5 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Det här är en studie som belyser programmet Europeisk korttidsvolontärtjänst (St EVS) samt granskar om programmet kan vara lämpligt vid vägledning av unga i behov av särskilt stöd.

Litteraturstudier och intervjuer med tre personer som har erfarenhet av arbetssättet har genomförts. Forskningsfrågorna ger svar på vilka argument som finns för att använda programmet, hur arbetet med St EVS går till samt vilka ungdomar som kan delta.

Tidigare forskning inom området är näst in till obefintlig, vidare saknas kännedom om St EVS bland många yrkesgrupper som arbetar med unga i behov av särskilt stöd.

I resultatet framkommer att St EVS ökar ungdomarnas självförtroende och främjar deras personliga utveckling. Resultatet tyder också på att det ger motivation för arbete eller studier.

Andra fördelar är att programmet är gratis för ungdomarna och erbjuder mycket trygghet.

Resultaten pekar dock mot att det är viktigt med förberedelser och att sändande organisationen känner till och har förtroende för mottagande organisationen. Förutsatt att mottagande organisationen kan ge ungdomen det individuella stöd som han/hon behöver, kan ungdomar med olika förutsättningar och behov delta i programmet.

Analys av resultaten indikerar att programmet skulle kunna innebära en ekonomisk vinst både på kort och på lång sikt för kommuner. En annan slutsats är att fler samarbeten borde finnas där olika yrkesgrupper arbetar tillsammans med St EVS.

Vidare kan programmet anses lämpligt att använda i vägledning av ungdomar i behov av särskilt stöd. Då ensamt arbete med programmet tar mer tid och engagemang är samarbete att föredra. Förutsatt att ett samarbete finns är det troligt att studie- och yrkesvägledare både kan tillföra mycket och själva tjäna på ett sådant samarbete.

Resultatet av studien kan vara till nytta för studie- och yrkesvägledare på gymnasium, särgymnasium och arbetsförmedlingar, samt för kommuner och för övriga yrkesgrupper som arbetar med ungdomar i behov av särskilt stöd.

Place, publisher, year, edition, pages
2008. , 46 p.
Keyword [sv]
arbetsmetod, arbetslöshet, funktionshinder, inlärningssvårigheter, motivation, Europeisk volontärtjänst, St EVS, ungdomar, volontär, studie- och yrkesvägledning
National Category
Social Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-8340OAI: oai:DiVA.org:su-8340DiVA: diva2:200125
Presentation
2008-01-18
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
Available from: 2008-11-20 Created: 2008-11-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(613 kB)323 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 613 kBChecksum MD5
99aeb51c371cf8704cd77f0ff4799a2857638fed5826c630debe03ecb51a5f4154624711
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Department of Education
Social Work

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 323 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 356 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link