Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Regeneration – en fallstudie av stadsdelen Merchant City i Glasgow
Stockholm University, Faculty of Social Sciences, Department of Human Geography.
2009 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 15 credits / 22,5 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Uppsatsen syftar till att analysera huruvida regenerationsprojekt tar hänsyn till de sociala faktorerna samt hur den sociala polariseringen påverkats. För att besvara syftet har ett antal frågeställningar använts; varför och för vem skapas regenererade områden? Vad är effekterna i det regenererade området och i närliggande områden? För att undersöka syftet och frågeställningarna har en fallstudie utförts i stadsdelen Merchant City i Glasgow, Storbritannien. Fallstudien bygger på kvalitativa intervjuer med representanter från Glasgow City Council, universitetsanställda och personer med anknytningar till området. Uppsatsen analyseras främst utifrån Tim Halls teori om regenerationsprojekts mål att förbättra de fysiska, ekonomiska och sociala aspekterna samt Michael Paciones teori om kulturledd regeneration. Undersökningen fann att regenerationen är positiv ur ett fysiskt perspektiv samt för turistnäringen, men förbättringar av sociala värden genom trickle-down effekten från investeringar har varit svåra att uppnå. Mycket tyder på att regenerationsprojekt ofta leder till motsatt effekt- att den sociala polariseringen ökar.

Place, publisher, year, edition, pages
2009.
Keyword [sv]
regeneration, housing-led regeneration, kulturledd regeneration, gentrifiering, trickle-down, Storbritannien, Glasgow, Merchant City.
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-28860OAI: oai:DiVA.org:su-28860DiVA: diva2:227204
Presentation
(English)
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Supervisors
Available from: 2009-09-21 Created: 2009-07-09 Last updated: 2009-09-21Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Human Geography

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 78 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link