Reklamberättelsers styrka som kommunikationsredskap
2010 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Syfte: Syftet med studien är att undersöka Icas, Telias och Norrlands Gulds tv-reklamberättelsers styrka som kommunikationsredskap. Tanken är att studera berättelsernas budskap, hur företagen konstruerar sin identitet och skapar mervärde till sitt varumärke genom sina reklamberättelser, samt att kritiskt granska vilka fördelar samt nackdelar berättelseformen har för tv-reklamen.
Teoretisk ram: Utgångspunkten för studien ligger i teorier kring varumärken och corporate storytelling; vad det egentligen innebär, hur det används som marknadsföringsverktyg, diskussioner och kritiken mot det samt reklamberättelsen.
Metod: Genom en retorisk analys plockas fem representativt utvalda reklamavsnitt från varderas företag, Ica, Telias och Norrlands Guld, ner i delarna reklamberättelsernas situation, exordium, argumentationen, reklamberättelsernas egenskaper samt conclusio.
Slutsats: Studien visar på flera styrkor samt svagheter hos de tre företagens reklamberättelser som kommunikationsredskap. Framförallt används berättelserna för att förmedla en identitet och skapa en trovärdig sådan, och inte som med mycket annan reklam vars främsta syfte är säljande. Karaktärerna är berättelsernas fokus och deras främsta styrka; de fungerar som emotionella dörröppnare och ju mer vi lär känna samt tycka om dem desto mottagligare blir vi för berättelsens budskap. De främsta svagheterna återfinns i själva berättelseformen med dess dubbla syfte, samt att de positiva associationerna främst förknippas med skådespelarna och den allt svagare länken till varumärket.
Place, publisher, year, edition, pages
2010. , p. 61
Keywords [sv]
corporate storytelling, reklamberättelser, marknadsföring, kommunikationsverktyg
National Category
Media and Communications
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-53028OAI: oai:DiVA.org:su-53028DiVA, id: diva2:389659
Uppsok
Humanities, Theology
Supervisors
Examiners
2011-01-202011-01-192011-01-20Bibliographically approved