Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Försäkringsrörelse: Tillståndsplikt och skyddade intressen
Stockholm University, Faculty of Law, Department of Law.
2010 (Swedish)Book (Other academic)
Abstract [sv]

Verksamheten i försäkringsbolag har länge ansetts vara av särskild be­tydelse för både enskilda och samhälle. Samtidigt är verksamheten komplex till sin natur och förenad med speciella risker. Försäk­ringskunder agerar ofta på grundval av brist­fälliga kun­skaper rörande dels egen­skaperna hos olika försäkringsprodukter, dels beskaffenheten av riskerna hos försäk­ringsgivarnas till­gångar och skul­der. Mot bak­grund av dessa förhållanden uppställer försäkringsrörelselagen (1982:713) stränga krav rörande såväl med­delande av till­stånd (koncession) för bedri­vande av för­säk­rings­rörelse som för hur verk­samhe­ten skall bedri­vas.

 

Den avgränsning som görs i för­säkrings­rörelselagen beträffande dess tillämp­nings­om­råde sker genom att det i lagen anges att försäkringsrörelse endast får drivas med koncession av försäkringsaktiebolag och ömsesidiga försäkringsbolag. Vad som avses med försäk­rings­rörelse anges emeller­tid inte. Det har medfört att gräns­drag­ningen mellan till­stånds­pliktig för­säkrings­rörelse och annan, likartad verksamhet är oklar. Att så är fallet innebär bland annat att tillämpningen, exem­pelvis vad gäller tillsyn, av de bestämmelser som reglerar verk­samheten i försäk­rings­bolag riske­rar att för­svåras och fördyras.

 

I boken undersöks och preciseras gränserna för till­ståndspliktig försäkrings­rörelse från en principiell utgångspunkt. Särskild uppmärksamhet ägnas frågan vilka grundläggande kriterier som utmärker sådan verksam­het.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Jure Förlag AB , 2010. , 286 p.
Keyword [sv]
Försäkringsrörelse, tillståndsplikt, näringsrätt
National Category
Law (excluding Law and Society)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-53723ISBN: 978-91-7223-394-2OAI: oai:DiVA.org:su-53723DiVA: diva2:391207
Funder
Swedish Research Council, 421-2003-1998
Available from: 2011-01-24 Created: 2011-01-24 Last updated: 2011-02-11Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Falkman, Henric
By organisation
Department of Law
Law (excluding Law and Society)

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 26 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link