En kostymklädd affärsman med läderportfölj står i ett snötäckt landskap. Han skruvar på sig. Tittar ängsligt up. Faller sedan raklång - som en fura. Bilden av mannen visas på en storbildsskärm och hans fall utlöstes av en närgången betraktare.
Projektet Cinésense (med stöd från Vetenskapsrådet 2006-2008) handlar om film - mera precist om sensorstyrda videokipp och den performativa potentialen i rörlig bild. Cinésense ägde rum på gator och trog, tog plats i vänthallar och shopingtempel, bibliotek, butiker och skultfönster. Dramatiskt kondenserade karaktärer introducerades för en oinvigd publik på en offentlig plats. Konstnärer och forskare kunde därigenom tillsammans studera hur tid och rum på och framför skärmen (i och utanför fiktionen) kan vävas ihop till en mer perofrmative rymd.
Projektet undersökte hur man utvecklar ett interaktivt berättande inom film men också hur en betraktare - vars roll utökas till att bli en mer eller mindre ofrivillig deltagare - påverkas. Växelspelet är avgörande; filmens utgångspunkt är att provocera fram en nyfikenhet som i sin tur utmanar filmen att ta till nya konstgrepp.
Ett DVD ingår i boken