Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
"Pic or it didn't happen": en kvalitativ studie av unga svenskars självpresentation på facebook via bilder tagna med mobiltelefon
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Media Studies.
2012 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Med en kvalitativ utgångspunkt undersöker denna kandidatuppsats unga svenskars visuella självrepresentation på facebook genom bilder som är tagna och uppladdade via en mobiltelefon. Uppsatsens syfte är att nå en djupare förståelse för de tankar och syften som ligger bakom besluten om vilka bilder som unga svenskar laddar upp på facebook via sina mobiltelefoner. Frågeställningen som uppsatsen ämnar besvara lyder: ”Hur representerar unga svenskar sig själva på facebook genom att använda mobiltelefonens kamerafunktion?”.

Den kvalitativa forskningsintervjun utgör uppsatsens huvudsakliga metod i form av två genomförda intervjuer i fokusgruppsform, där totalt tio informanter deltagit. En kvalitativ tematisk analys av informanternas egna uppladdade bilder har använts som kompletterande metod till fokusgruppsintervjuerna. Den tematiska analysens resultat har använts som stimulusmaterial under intervjutillfällena.

Intervjumaterialet har sammanställts och analyserats med utgångspunkt i teorier om identitetskonstruktion och självpresentation formulerade av Anthony Giddens och Erving Goffman, samt mot bakgrund av tidigare forskning på området facebook, identitetskonstruktion och självpresentation.

Resultatet visar att informanterna är medvetna om de uppladdade bildernas möjligheter att styra betraktarnas intryck av uppladdarens identitet samt att informanterna själva på olika sätt utnyttjar dessa möjligheter för att framställa en socialt eftersträvansvärd identitet online.

Place, publisher, year, edition, pages
2012. , 35 p.
Keyword [sv]
facebook, identitet, självidentitet, identitetskonstruktion, självrepresentation, självpresentation
National Category
Communication Studies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-77678OAI: oai:DiVA.org:su-77678DiVA: diva2:534807
Uppsok
Humanities, Theology
Supervisors
Examiners
Available from: 2013-08-12 Created: 2012-06-18 Last updated: 2013-08-12Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Media Studies
Communication Studies

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 25 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link