UNICEF uppger i en rapport att det finns cirka 300 000 barnsoldater som ärinvolverade i över 30 olika konflikter världen över. De barn som överlever en konfliktbehöver sedan återanpassas till samhället och ta igen det som de har missat, bland annat skolaoch färdighetskunskaper. FNs konvention om barnets rättigheter, även kalladBarnkonventionen, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter och återanpassningenav tidigare barnsoldater regleras i den.Colombia har varit drabbat av ett inbördeskrig från slutet av 1960-talet. I denna konfliktanvänds barn som soldater och det uppskattas finnas mellan 11 000 och 14 000 aktivabarnsoldater. Det är den colombianska myndigheten Instituto Colombiano de BienestarFamiliar (ICBF) som har hand om återanpassningen av tidigare barnsoldater och utmaningenhär är att försöka återanpassa de tidigare barnsoldaterna under en pågående konflikt.
Syftet med studien är undersöka vad Barnkonventionen säger om genus gällandeåteranpassning av tidigare barnsoldater samt att studera hur Colombias regering, i sinratificering av FNs Barnkonvention, framställer problematiken i genusskillnader inom dettaområde. Studien utgår från ett socialkonstruktivistiskt perspektiv, med fördjupning igenusperspektivet. Detta då jag är intresserad av att erhålla förståelse för ett fenomen,närmare bestämt vilken betydelse genus ges i synen på barnsoldater och i arbetet för attåteranpassa dem.
Jag använder mig av diskursanalys för att analysera materialet som består av Barnkonventionen, colombianska lagrum samt rapporter och dokumenten som är publiceradeav ICBF och andra organisationer som är inblandade i återanpassningen av tidigarebarnsoldater i Colombia.Genusperspektivet är inte frekvent uppkommande i det analyserade materialet.Barnkonventionen nämner genus i både aspekten att det inte skall utgöra grund fördiskriminering samt att återanpassningen av tidigare barnsoldater skall göras med hänsyn tillskillnader i genus, vilket jag uppfattar som en paradox. I det analyserade materialet har genustagits upp som någonting som endast gäller flickor, pojkarna syns inte någonstans. Detta kantyda på att man med genus menar flickor och inte pojkar, vilket i förlängning innebär attflickor ses som en avvikelse från normen.