Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Modets illustratörer: En komparativ analys av nutida modeillustrationer
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Art History.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Uppsatsens ämne berör formspråk och representationer av kläder och kropp i nutida modeillustrationer. Det empiriska materialet består av två modeillustrationer vardera av Liselotte Watkins och Sara Singh. Syftet är att jämföra Watkins och Singhs formspråk samt deras representationer av kläder och kropp genom att belysa dess likheter och skillnader. Det teoretiska perspektivet bygger på en semiotisk analys av bildmaterialet utifrån Barthes användning av begreppen denotation, konnotation och språkliga tecken. Utöver semiotik förekommer även teorier om representation vilket kopplas samman med illustratörernas sätt att gestalta kropp och kläder. Dispositionen består av enskilda bildanalyser av de fyra verken.

Resultatet visar på markanta skillnader i formspråket där Watkins detaljerade illustrationer lägger fokus på dess denotation. Singh fokuserar i sin tur på modeillustrationens konnotationer genom diffusa former som snarare antyder kläder och kropp. Båda har formmässiga likheter med tidigt modefotografi men i Watkins fall finns även influenser av jugends ytmässiga formspråk. Trots att de skildrar kropp och kläder på olika sätt gestaltar de kroppen enligt samma ideal med fokus på unga, vackra och smala människor. Detta trots att teckningen öppnar upp för fria tolkningar och representationer av både kropp och kläder.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
Keyword [sv]
Liselotte Watkins, Sara Singh, modeillustration, modeteckning, modebild, formspråk, kläder, kropp
National Category
Art History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-91127OAI: oai:DiVA.org:su-91127DiVA: diva2:630937
Supervisors
Available from: 2013-06-20 Created: 2013-06-19 Last updated: 2013-06-20Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Art History
Art History

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 196 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link