Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Importerade arabiska läroböcker och den svenska skolans värdegrund
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Oriental Languages, Middle Eastern Studies.
2013 (Swedish)In: Orientaliska Studier, ISSN 0345-8997, no 134, 5-32 p.Article in journal (Other (popular science, discussion, etc.)) Published
Abstract [sv]

I studien undersöktes om eller i vilken utsträckning fyra arabiska läroböcker som används i modersmålsundervisningen stämde överens med de grundläggande värdena i den svenska läroplanen. 2 av böckerna var producerade i Libanon, de andra 2 i Jordanien.

De grundläggande värdena gavs, baserat på tidigare forskning om läroböcker i den svenska skolan, tolkningen att läroböckerna borde framställa etnicitet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, trosföreställning och genus på ett balanserat sätt. Därtill borde böckerna inte innehålla politisk propaganda.

Resultaten visade att de jordanska läroböckerna hade inslag av politisk propaganda lämpligheten i att använda böckerna i den svenska skolan kan ifrågasättas. De jordanska böckerna vände sig vidare till muslimska läsare, något som inte är förvånande då Jordanien är ett muslimskt land. Inga negativa kommentarer riktade mot andra religioner förekom dock. Frågan är hur relevanta dessa böcker ter sig för icke-muslimska elever.

De libanesiska böckerna innehöll inte politiskt material och var religiöst neutrala.

Samtliga böcker var däremot olämpliga i ett genusperspektiv. Kvinnorna var både kvantitativt och kvalitativt underrepresenterade. 

Den kvalitativa analysen visade att kvinnorna i böckerna hörde hemma i den privata sfären; det enda yrke kvinnor hade i alla fyra böcker var som lärare. Männen å andra sidan kopplades samman med den offentliga sfären genom arbete, teknik, kriminalitet, brottsbekämpning, resor, styrka, auktoritet, vapen, fysisk aktivitet, och liknande. Till skillnad från kvinnorna har männen en mängd olika yrken i böckerna. 

Skolan har enligt läroplanen som skyldighet att ”gestalta och förmedla” jämställdhet mellan män och kvinnor. Beskrivningen av genus i dessa böcker är alltså inte bara obalanserad utan strider direkt mot värdegrunden i läroplanen.

Place, publisher, year, edition, pages
2013. no 134, 5-32 p.
Keyword [sv]
Arabiska, modersmålsundervisning, läroplan, värdegrund
National Category
Humanities
Research subject
Middle Eastern Languages and Cultures
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-92952OAI: oai:DiVA.org:su-92952DiVA: diva2:643370
Available from: 2013-08-27 Created: 2013-08-27 Last updated: 2014-10-16

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Middle Eastern Studies
In the same journal
Orientaliska Studier
Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 483 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link