Abstract
Denna uppsats i journalistikvetenskap behandlar ämnet satir genom att analysera det amerikanska tv-programmet The Daily Show. Detta program har egenskaper som liknar ett traditionellt nyhetsmedium: det simulerar en äkta nyhetsstudio och använder sig av korrespondenter i sin nyhetsrapportering, men verkar inte följa journalistiska normer, vilket skapar en viss oklarhet över hur programformatet bör uppfattas. Denna uppsats tar därmed avstamp i denna skillnad för att studera hur verkligheten presenteras i programmet, samt vilka eventuella skillnader som existerar till traditionell nyhetsmedia. Uppsatsens avsikt är därmed att få en ökad förståelse för satirisk journalistik och The Daily Shows specifika programformat.
Baudrillards teori om hyperrealitet har använts i denna uppsats, vilket har varit relevant i förhållande till The Daily Shows innehåll och skillnad till traditionell nyhetsmedia. Han anser att media presenterar allmänheten med ett konstruerat, hyperrealistiskt innehåll, men gäller samma premiss även The Daily Shows satiriska format? Även Kovach och Rosenstiels förteckning över traditionella journalistiska normer, samt Feinbergs hänsyn till satiriska aspekter, har använts som ett medel för att få en översikt över hur The Daily Show kan skilja sig från dessa ideal.
Uppsatsen har utgått från en kvalitativ innehållsanalys och har med hjälp av Selby och Cowderys metodmodell studerat programmet, med utgångspunkt från de specifika frågeställningarna.
Resultatet som framkom av analysen visade att programmet presenterar ett visst mått av hyperrealitet i dess innehåll, men att det samtidigt existerade olikheter till traditionell nyhetsmedia, exempelvis genom ett vinklat innehåll, ett grövre språkbruk, samt användandet av manus. Programinnehållet utgår från aktuella händelser, men verkligheten förenklas, ämnen kontrasteras mot varandra och det existerar undertoner av både humor och kritik.
Nyckelord
The Daily Show, traditionell nyhetsmedia, Jon Stewart, Baudrillard, Selby och Cowdery
2013. , p. 58