Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Femininitet som spektakel: Avsmak, affekt och kvinnliga kroppar
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Media Studies, JMK.ORCID iD: 0000-0001-7939-292
2015 (Swedish)In: Mediers känsla för kön: Feministisk medieforskning / [ed] Anja Hirdman och Madeleiene Kleberg, Göteborg: Nordicom, 2015, 57-73 p.Chapter in book (Refereed)
Abstract [sv]

Världen över säljs medier och medieinnehåll med hjälp av bilder på kvinnor som kroppar att betrakta, diskutera, värdera, njuta av eller att förskräckas inför. I denna globala bild-och medieindustri produceras numer både idealiserade, estetiserade kroppar, och nedvärderande bilder som pekar ut kroppsliga ”brister”. I dessa så kallade chockbilder möter vi samma kropp men i en ”avslöjad” tappning; rynkor som förstör det släta, hela, skelett som hotar tränga igenom huden, eller fett som väller fram och döljer linjer. Detta är bilder som inte bara talar om andras kroppar utan som också talar till betraktarens kropp, där upplevelser av avsmak, fascination och oro kan mötas.  

I detta kapitel diskuteras hur den kroppsliga relationen mellan dessa bilder och betraktare kan förstås, och hur den repetitiva medieringen av kvinnokroppen som yta att bedöma, förstå och känna inför sammanbinder avsmak med det feminina. Genom att uppmärksamma dessa bilders kroppslighet, och de föreställningar om feminin ”kroppsskam” de levererar, visar kapitlet hur den feminina kroppen, både andras och den egna, presenteras som en potentiellt motbjudande yta.

Place, publisher, year, edition, pages
Göteborg: Nordicom, 2015. 57-73 p.
Keyword [sv]
Visuell femininitet, affekt, avsmak, celebriteter
National Category
Other Humanities
Research subject
Media and Communication Studies
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-118016ISBN: 978-91-87957-12-3OAI: oai:DiVA.org:su-118016DiVA: diva2:818934
Available from: 2015-06-09 Created: 2015-06-09 Last updated: 2015-06-10Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Hirdman, Anja
By organisation
JMK
Other Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 351 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link