Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Den Digitala Konstvärlden: Digital konst, teknik och det institutionella konstbegreppet
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Culture and Aesthetics.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Uppsatsen undersöker hur det institutionella konstbegreppet utmanas av modern teknik och konst som bygger eller är skapad med den. Utifrån Arthur Dantos teori om konstvärlden och George Dickies institutionella konstbegrepp analyseras fyra stycken samtida exempel vilka är: Jon Rafmans 9-Eyes, Google Art Project samt de digitala gallerierna 3D Stellwerk, exhibbit och VAS, Cameron MacLeods Curatron och avslutningsvis Markus Keysers Solar Sinter. Syftet tar avstamp i en fråga ställd för ungefär 15 år sedan av forskaren Charlotte Bydler som undrar om internet kommer revolutionerna konsten och det institutionella konstbegreppet.

Det institutionella konstbegreppet och konstvärlden bygger på teoretiska kontexter, hierarkiska roller och en konstmarknad. Frågor kring hur digital konst kan fungera i en sådan värld och kontext avhandlas parallellt med hur konsten påverkar området och vad tekniken kan möjliggöra för nya lösningar. Uppsatsen ämnar inte vara kritik mot det institutionella konstbegreppet men visar att det är problematiskt att försöka använda det för den digitala konsten. Bland annat för att den digitala konsten inte är i behov av institutionerna för att visas och beskådas. En del av makten har förflyttats till vad konstnären vill, och hur den vill visa sin konst genom digitala gallerier och virtuella världar. Vilka innebär även att den digitala konsten inte är fysiskt bunden på ett traditionellt vis.   

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 26 p.
Keyword [sv]
Dickie, Danto, Digital konst, internet, teknik, institutionella konstbegreppet, virtualitet
National Category
Art History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-118378OAI: oai:DiVA.org:su-118378DiVA: diva2:821900
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-06-24 Created: 2015-06-15 Last updated: 2015-06-24Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Culture and Aesthetics
Art History

Search outside of DiVA

GoogleGoogle ScholarTotal: 1 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 107 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link