Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Vurdering-kompetanse i matematikk med fokus på tilbakemelding
Stockholm University, Faculty of Science, Department of Mathematics and Science Education.
2016 (Norwegian)In: Matematikksamtaler: Undervisning og læring – analytiske perspektiv / [ed] Rune Herheim, Marit Johnsen-Høines, Bergen: Caspar Forlag, 2016Chapter in book (Refereed)
Abstract [sv]

I kapitlet behandlas vad matematiklärares bedömningskompetens med fokus på återkoppling kan handla om. Intresset är riktat mot alla de återkopplingar som är en del av de dagliga samtalen i ett matematikklassrum. Genom tydliga exempel från undervisning med elever i olika åldrar visas hur de återkopplingar och frågor som läraren ger sina elever under samtal i matematik påverkar elevernas engagemang och fokus i matematik. Hur dessa återkopplingar görs beskrivs i termer av bedömningsdiskurser. Dessa är en slags minikulturer som innehåller olika möjligheter för elevers lärande i matematik. Här ingår aspekter som vilken sorts återkoppling som sker, vad som fokuseras i återkopplingen samt hur olika uttrycksformer hanteras. I en diskursiv praktik där det är ett starkt fokus på matematiska processer och där detta understöds av att eleven bjuds in i bedömningen och där det fattas genomtänkta val för vilka uttrycksformer som eleven erbjuds använda ges eleven stora möjligheter att lära matematik. Ett fokus på matematik kvarstår även efter att läraren har gått och eleven arbetar själv. Det finns därför stor potential i en ökad medvetenhet hos lärare, och också hos beslutsfattare om vi vill bjuda in fler elever i matematikens värld.

Place, publisher, year, edition, pages
Bergen: Caspar Forlag, 2016.
National Category
Didactics
Research subject
Mathematics Education
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-121828ISBN: 978-82-90898-736OAI: oai:DiVA.org:su-121828DiVA: diva2:861590
Available from: 2015-10-18 Created: 2015-10-18 Last updated: 2016-05-12

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Björklund Boistrup, Lisa
By organisation
Department of Mathematics and Science Education
Didactics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 57 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link