Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Experimentell musikproduktionsvetenskap som kulturforskande musikvetenskap.
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Culture and Aesthetics.
2015 (Swedish)In: Program / [ed] Martin Knakkergaard, Mads Walther-Hansen, Aalborg: Aalborg Universitetsforlag, 2015Conference paper, Abstract (Refereed)
Abstract [sv]

EXPERIMENTELL MUSIKPRODUKTIONSVETENSKAP SOM KULTURFORSKANDE MUSIKVETENSKAP

Toivo Burlin, lektor, Högskolan Dalarna, tbu(€)du.se

Inom musikvetenskapen studeras musikens form, stilhistoria och bruk ur ett historiskt, humanistiskt perspektiv, ofta med utgångspunkt i musikalier och vissa tonsättare och verk. Inom musiketnologin finns en mer kultur- och praxisorienterad syn på musik, där musikaliska processer i kulturen, snarare än färdiga produkter – verk – gärna studeras.

Till båda dessa förhållningssätt anknyter ”musikproduktionsvetenskapen”. Det är ett nytt forskningsfält där musikens produktion – som hantverk, konst, kultur och i medialisering – studeras och analyseras. Men musikproduktionsvetenskapen gör som ett nytt paradigm en ny syntes, vad gäller övergripande synsätt på vad musik är.

Äldre musikvetenskapliga problem blir överspelade: musiken betraktas inom ”musikproduktionsvetenskapen” som både process och produkt, både verk (i form av inspelning, snarare än partitur) och kultur- och samhällsprodukt. Blicken höjs över etablerade genregränser, som underordnas produktionsperspektivet.

I detta forskningsfält är – till skillnad från i traditionell musikvetenskap – relationen till moderna musikproduktionsverktyg central. Forskare inom fältet inser att man, för att nå förståelse på djupet, måste knyta ihop en vetenskaplig metadiskussion om produktionens villkor med en produktion i praktiken: genom att aktivt använda musikproduktionsverktyg och parallellt föra en vetenskaplig metadiskussion om produktionen, förstår forskaren mer om ljud- och musikproduktion än om hen bara producerar musik, eller bara utvecklar teorier, om produktionen. Detta leder logiskt till nödvändigheten av experimentella och reflexiva förhållningssätt. Frågor om historiska, tekniska villkor för musikproduktionen kan exempelvis prövas experimentellt med produktionsverktygen.

Presentationen utmynnar i en skiss för ett projekt, där ett sällan diskuterat musiketnologiskt problem omsätts i just en ljud- och musikproduktion. I det äldre nordsvenska bondesamhället fanns en utbredd föreställning om ett naturväsen som kallades vittra, kända för sin vackra musik. Det finns ett flertal uppteckningar av musik som sägs härstamma från vittra och det finns upptecknade beskrivningar av hur vittras musik lät. Är det möjligt att med moderna produktionsverktyg rekonstruera hur denna musik från folktrons värld ansågs låta? Och, i så fall: kan vi då ställa nya slags frågor om vad musik är?

Place, publisher, year, edition, pages
Aalborg: Aalborg Universitetsforlag, 2015.
Keyword [sv]
musikproduktionsvetenskap, ljud- och musikproduktion, produktionsperspektivet, vittra
National Category
Musicology
Research subject
Musicology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-124575OAI: oai:DiVA.org:su-124575DiVA: diva2:889915
Conference
2. Nordiske konference om lyd- og musikproduktion Aalbirg universitet– Musikkens hus - 12-13 Maj, 2015
Available from: 2015-12-29 Created: 2015-12-29 Last updated: 2016-01-28Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Other links

Program

Search in DiVA

By author/editor
Burlin, Toivo
By organisation
Department of Culture and Aesthetics
Musicology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 38 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link