Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Selected diversity: En studie av modeföretaget MQ med fokus på deras företagsfilosofi och varumärkesstrategier
Stockholm University, Faculty of Humanities, Department of Media Studies.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Med bakgrund för intresset av dagens konsumtionssamhälle och varumärkens olika värden syftar denna undersökning till att titta närmre på det svenska företaget MQ och dess företagsfilosofi Selected diversity, samt vilka varumärkesstrategier som tillämpas på företagets officiella Instagramkonto, mqheadoffice och i kampanjen Happy holidays 2015. Undersökningen tittar även på  hur företagsfilosfin kommuniceras i produkten.

Studien ämnar att besvara syfte och frågeställningar genom teorier inom strategisk kommunikation, med varumärkesstrategier och begrepp så som kärnvärden, produktdifferentiering, varumärkesutvidgning och slogans.

En kvantitativ innehållsanalys av MQs instagramkonto görs och utgör grunden för uppsatsen, där 192 publicerade inlägg tematiseras och kategoriseras under ett års tid. Detta för att kunna utläsa företagets bakomliggande strategier och förmedlande av företagsfilosofin. Därefter görs en bildanalys av en aktuell kampanj, för att utläsa hur företagsfilosofin kommuniceras i produkten och vilka varumärkesstrategier som tillämpas.

Resultatet av undersökningen visade att MQ använder sig av en rad varumärkesstrategier, där de i första hand framställer sina fem egna varumärken som externa produkter. De två  faktiska externa varumärkena, som visas  mest efter de egna, är de som MQ själva både designar och producerar för, vilket visar hur företaget använder sig av förutbestämda  strategier för att nå sina företagsmål. Företagsfilosofin Selected diversity verkar som en filosofi- tyst, men genomsyrar varumärket och förkroppsligas genom företagets interna och externa varumärken. Undersökningen visar hur MQ medvetet använder sig av företagsfilosofin implicit på både Instagram och i kampanjen som en röd tråd, samt använder sig av varumärkesstrategier så som produktdifferentiering av produkter för att stärka det egna  varumärket. 

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 49 p.
Keyword [sv]
strategisk kommunikation, varumärkesstrategier, varumärkesidentitet, kärnvärden, produktdifferentiering, varumärkesutvidgning, slogans, sociala medier
National Category
Media and Communications
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-125973OAI: oai:DiVA.org:su-125973DiVA: diva2:896347
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-02-17 Created: 2016-01-21 Last updated: 2016-02-17Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Media Studies
Media and Communications

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 13 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link