Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Bedömning i formativt syfte
(KKUP)
HLK, Högskolan i Jönköping.
2015 (Swedish)In: FORSKNING OCH SKOLA I SAMVERKAN: Kartläggningar av forskningsresultat med relevans för praktiskt arbete i skolväsendet / [ed] Vetenskapsrådet, Stockholm: Vetenskapsrådet , 2015Conference paper (Refereed)
Abstract [sv]

I översikten redovisas läget i Sverige och internationellt med avseende på 2000-talets forskning kring formativ bedömning i relation till grundskolan. Analysen visar att teoretiska studier i hög utsträckning positionerar formativ bedömning som en kontextbunden social praktik, snarare än en uppsättning generella metoder. Samtidigt har storskaliga metastudier som presenterar anmärkningsvärda effektstorlekar på ökat lärande hos elever lett till att man på policynivå fattat beslut om storskalig implementering i klassrum världen över, vilket i sin tur bidragit till att formativ bedömning blivit ett koncept som anammats som ett generellt metodpaket. Empiriska studier genomförda i grundskolemiljö är få, och ofta stödjer man sig på studier genomförda i högre utbildning då man uttalar sig om gynnsamma effekter på lärande. Metastudier som uttalar sig om generella effekter av formativ bedömning problematiseras, bland annat för att paraplybegreppet formativ bedömning innefattar så många och disparata företeelser att det är närmast omöjligt att uttala sig om en samlad effekt. På frammarsch är IKT-relaterade studier, där teknologi i sig betraktas som formativ och i viss mån som ersättande läraren. Det svenska forskningsfältet är oerhört knapphändigt, i synnerhet med tanke på hur stort genomslag formativ bedömning som en uppsättning metoder/arbetssätt fått i den svenska skolan. Behovet av olika typer av studier som innefattar flera nivåer av aktörer är påtagligt.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Vetenskapsrådet , 2015.
Keyword [sv]
formativ berömning, forskningsöversikt
National Category
Social Sciences
Research subject
Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-128398ISBN: 978-91-7307-262-5OAI: oai:DiVA.org:su-128398DiVA: diva2:914812
Conference
SKOLFORSK nationell konferens 2015
Projects
SKOLFORSK
Funder
Swedish Research Council, 112-2013-9018
Available from: 2016-03-25 Created: 2016-03-25 Last updated: 2016-03-25

Open Access in DiVA

No full text

Other links

https://publikationer.vr.se/produkt/forskning-och-skola-i-samverkan/
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 18 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link