Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Stormusslor i Södermanlands län 2005.: Inventering av potentiella lokaler för tjockskalig målarmussla och flat dammussla i Södermanlands län
2005 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Förord

Natura 2000-nätverket har inneburit ett stort framsteg för skyddet av limniska miljöer (sjöar och vattendrag). Av Sveriges ca 4000 Natura 2000-områden har ca 750 områden utpekats utifrån någon av de åtta svenska limniska naturtyperna som finns. I Södermanlands län finns det 195 Natura 2000-områden varav 37 stycken är utpekade som sjöar eller åar med höga naturvärden. Dessa områden är av varierande storlek med allt från länets största sjö Båven, stora klarvattenssjöar som Likstammen och långsträckta vattendrag som Kilaån till några av våra mindre opåverkade skogstjärnar.

Denna rapport baseras på de inventeringar av stormusslor som genomförts av Marmar Nekoro och Helena Sundström under 2005. Val av lokaler har gjorts i samråd mellan länsstyrelsen och de naturhistoriska museerna utifrån bedömd lämplighet som potentiella mussellokaler. Inventeringen har fokuserat på de rödlistade stormusslorna tjockskalig målarmussla (Unio crassus) och flat dammussla (Pseudanodonta complanata).

Syftet har varit att kartlägga förekomst och utbredning av stormusselfaunan i Södermanlands län, samt bidra med kunskaper inför kompletteringen av Natura 2000-nätverket länet. De inventeringar som genomförts i Kilaån under 2004 och 2005 har publicerats i en separat rapport (2005:8).

Liknande inventeringar har genomförts i ett antal vattendrag i östra Sverige från Skåne till norra Uppland för att ge underlag till det åtgärdsprogram för bevarande av tjockskalig målarmussla som tas fram under hösten 2005 med Stefan Lundberg, Ted von Proschwitz och Jakob Bergengren som författare.

Åtgärdsprogrammet ingår i den storsatsning för hotade växter och djur som Naturvårdsverket och länsstyrelserna genomför med syfte att till år 2015 minska antalet hotade arter med 30%. Åtgärdsprogram har visat sig vara framgångsrika verktyg för att förbättra situationen för hotade arter. Totalt ska 209 åtgärdsprogram för 385 arter tas fram.

Länsstyrelsen i Södermanlands län har ansvar för att åtgärdsprogrammet för tjockskalig målarmussla tas fram och att de åtgärder som föreslås genomförs nationellt under programmets giltighetstid (2006-2010).

Håkan Lundberg

Koordinator för arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter

Länsstyrelsen i Södermanlands län

Abstract [sv]

Samanfattning mål & syfte

Studien har haft som syfte att kartlägga förekomst och utbredning av stormusselfaunan i Södermanlands län med tonvikt på tjockskalig målarmussla och flat dammussla.

Lokaler har valts ut utifrån bedömd lämplighet som potentiella mussellokaler. Under tidigare inventeringar i länet 2004 och 2005 (Nekoro och Sundström 2005) har Kilaån och delar av Ålbergaån, Vretaån samt Hannsjöbäcken inventerats, varför dessa åar uteslöts i denna undersökning. Val av lokaler har gjorts i samrådan mellan Länsstyrelsen och de Naturhistoriska museerna.

Målsättningen har varit att öka det generella kunskapsunderlaget om musslornas förekomst och utbredning i länet, samt bidra med kunskaper inför kompletteringen av Natura 2000-nätverket i landet.

Place, publisher, year, edition, pages
Nyköping, 2005. , 31 p.
Series
, Länsstyrelsen i Södermanlands län Rapportserie, ISSN ISSN: 1400-0792 ; 2005:9
Keyword [en]
major mussel, distribution, species composition, Red List, threatened, freshwater mussel, diversity, Unio crassus, Pseudanodonta complanata, IUCN, host species, sediment, endangered
Keyword [sv]
stormusslor, Natura-2000, rödlistan, målarmussla, dammussla, IUCN, Unio crassus, Pseudanodonta complanata, inventering, åtgärdsprogram, hotade arter, artdiversitet, biotopkartering, utbredning, population, naturtyp
National Category
Ecology Zoology
Research subject
Marine and Brackish Water Ecology; Limnology; Systems Ecology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:su:diva-128720OAI: oai:DiVA.org:su-128720DiVA: diva2:916167
Funder
Swedish Environmental Protection Agency
Available from: 2016-04-01 Created: 2016-04-01 Last updated: 2016-04-01

Open Access in DiVA

No full text

Other links

http://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/Sv/publikationer/2005/Pages/2005_9_1.aspx

Search in DiVA

By author/editor
Nekoro, Marmar
EcologyZoology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 2 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link